Kaktuszok Honlapja

Itt a kaktuszok gondozása,oltása,szaporitása,teleltetése,öntözése,átültetése, kártevők elleni védekezés,és avokádó gyökereztetése

éhány kaktusz gondozása
Astrophytum - csillagkaktusz

Astrophytum-fajok. Mexikó 2500-3000 méter magas hegyeiről az 1830-as években került Európába ez a papsapkára emlékeztető, 4-8 bordás, molyhos felületű kaktusz. 
Az egyes fajok bordáinak élén mutatós tüskézet emeli a növények díszét, a virág a kaktusz csúcsán nyílik, a fajokra jellemző sárga színben. 
Öntözésüknél gondoljunk arra, hogy a molyhos felületen megáll a víz, ami hűvösebb időben a növény pusztulását vonja maga után. Magról szaporíthatjuk. 


--------------------------------------------------------------------------


Cephalocereus senilis - őszapókaktusz

Cephalocereus - őszfejapó, őszapó a találó magyar neve. 
A rügyszemölcsökből fejlődő hosszú, fehér szőrzet teljesen beborítja ezt a sokbordás, oszlop alakú, lassu növekedésű kaktuszt. A nedvességre nagyon érzékeny. 
Csak sarjakról szaporíthatjuk, mert csak a nagy, méteres példányok hozzák a rózsaszín virágokat, ezt pedig nehéz kivárnunk. 


-------------------------------------------------------------------------


Oszlopkaktusz - Cereus


Cereusok népes nemzetsége Dél-Amerikából származik. Száruk megnyúlt, bordás, oszlop alakú, erősen tüskés, egyes fajoké mereven felfelé áll, másoké csüngő növekedést mutat. Különösen az utóbbiak elterjedtek, mint ámpolnanövények; köznyelven kígyó- és ostorkaktusznak, cicafarknak nevezik őket. 
Minden faj gazdagon hozza élénk rózsaszínű virágait. Könnyen szaporíthatók dugványozással. Echinocactus vagy sündisznókaktusz. Gyenge növésű, erősen bordázott, gömb alakú, Dél-Amerikából származó kaktuszok tartoznak ehhez a nemzetséghez. 
A rügyszemölcsökön csoportosan fejlődnek az erős tüskék. Rövid életű virágai csoportokban nyílnak a fajra jellemző fehér, sárga vagy rózsaszínben. Piros termése hosszú ideig díszíti a növényt. 
Magról és sarjról szaporíthatjuk. 
Zygocactus truncatus /syn.Epiphyllum truncatum/


--------------------------------------------------------------------------

karacsonyi_kaktusz_911920_51789.jpg

karácsonyi kaktusz


Karácsonyi kaktusz. Brazília őserdeiben, a fák koronáinak elágazásában kevés korhadékban él ez a mutatós, élénk rózsaszín virágú kaktusz. 
A leghálásabb szobanövények egyike. Évről évre karácsony táján virágzik, innen kapta magyar nevét. Nevelése eltér a többi pozsgás növényétől, mert csak meleg helyen /14-16 C fok/ érzi jól magát, és ott virágzik rendszeresen. Több vizet is kíván, de novemberben 1-2 hétig tartsuk kissé szárazabban, hogy karácsonyra kihozza virágait.
A nyári kezelése is eltérő, szabad levegőn, tűző napon kevésbé szépen fejlődik, ellentétben a többi kaktuszszal, ezért félárnyékos helyen tartsuk. Szép, 20-30 cm magas törzsű kis fácskát nevelhetünk, ha oltással szaporítjuk az általános részben leírtak szerint. Az elvirágzás után dugványozással is könnyen szaporítható.


-------------------------------------------------------------------------

a.jpg


Mamillaria.
Alacsony, gömb vagy zömök oszlop alakúak a Mexikóból származó, erősen tüskés kaktuszfajok. A virágok a csúcs körül körkörösen, koszorú alakban helyezkednek el, színük fehér, sárga, piros lehet. Dúsan hozza a sarjakat, így könnyen szaporíthatjuk ezt a rendkívül hálás kaktusznemzetséget.


--------------------------------------------------------------------------

Opuntia - medvetalpkaktusz

Opuntia - Medvetalpkaktusz. Magyar neve találó, az egész növény hatalmas, sokszor tenyérnyi, kerekded szártagokból áll.
Őshazája Dél-Amerika. Egyik faja, a fügekaktusz /O.ficus indica/ a Földközi-tenger vidékén meghonosodott, elvadulva él, kerítések pótlására is felhasználják. Ehető termése kellemes, fügéhez hasonló ízű. Szobában a kisebb növésűeket tartjuk. Egyeseket aranysárga tüskecsomók, másokat vöröses tüskék díszítenek. Vigyázzunk, mert a legkisebb érintésre a bőrünkbe akaszkodnak, és ott viszkető gyulladást okoznak.
Földjük meszes legyen. Az egyes szártagok leválasztásával szaporíthatjuk. A frissen szaporított részeket támasszuk két kis botocska közé, nehogy kidőljenek, mert minden mozgás a gyökeresedést hátráltatja.


--------------------------------------------------------------------------Weblap látogatottság számláló:

Mai: 15
Tegnapi: 68
Heti: 527
Havi: 1 729
Össz.: 382 199

Látogatottság növelés
Oldal: Hogyan gondozzam ezeket a kaktuszokat?
Kaktuszok Honlapja - © 2008 - 2018 - k-aktuszok.hupont.hu

A HuPont.hu weblap készítés gyerekjáték! Itt weblapok előképzettség nélkül is készíthetőek: Weblap készítés

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: avokádó gyökereztetése - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »